2010. december 10., péntek

Az utolsó munkanap 2010-ben (I. a vonatozás)

Mindig akkor szoktam írni, amikor valami különleges dolog történik. Részben a mai is ilyen, mert ma volt az utolsó munkanapon 2010-ben Japánban. Részben viszont azért lesz más, mert egy szokványos munkanapomat szeretném megosztani veletek. 2010 december 10-ét írunk és lassan közeledik az éjfél, de nem igazán vagyok álmos, mert holnap reggel 7-kor indulok haza egy 3 hetes szabadságra. A bejegyzést később teszem csak majd közkincsé, mert a gyermekeim nem tudják, hogy egy héttel korábban érkezem haza. Ezért nekem is picit izgalmasabb, még nem tudom mennyit sikerül aludnom. Hivatalosan szumma 23 órás az út ajtótól ajtóig, ugyan csúnya reptéri híreket olvastam Németországról, de csak remélni tudom, hogy a téli időjárás nem fogja meghosszabbítani. Talán Párizsban nem lesz gond... Majd meglátjuk. Elvileg december 18-án egy héttel később mentem volna, de jól haladtam a munkámmal és az itteni főnökök is látták, hogy picit szenvedek a családom nélkül, így egy héttel többet lehetek együtt velük. 3 hetes szabadság elképzelhetetlen egy japánnak. Tegnap rákérdeztem, hogy mennyi hivatalos szabijuk van és van nekik bőven, hasonlóan mint nálunk kb. 20 nap, ami aztán az évek során gyarapszik. És tudjátok mennyit vesznek ki belőle fiatal kollégáim? Kb. kettőt, és max 3-at vihetnek át, de úgy sem veszik ki. Az érdekes meg az, hogy semmilyen kompenzáció nem jár érte. Viszont egy évben háromszor van egyhetes szünet és minden hónapban van legalább egy szabadnap, de több esetben 2 is. Fogalmam sincs mit kezdene egy japán kolléga 3 hét folytonos szabival. Nekem nem lesz gond :).

Na de lássuk a munkanapomat. Kadar-san hétköznap reggel 6:30 körül ébred. Sajnos elég nehezen, még 7 óra alvás után is. Egyelőre nem tudom mi lesz otthon a 6 óra előtti keléssekkel. Kis torna, amiről az utóbbi időben picit leszoktam (fujj Botond), majd zuhanyozás, hajmosás, szépítkezés. A reggelim jelentősen lecsökkent, általában egy zöld tea és fél pirítós, de nem is vagyok nagyon éhes reggel. Szendvicset készítek magamnak, azt általában délután kapom be, meg gyümölcsöt is viszek magammal, banán, alma, kivi, grapefruit valamilyen kombinációja. 7:40-körül sétálok ki a Fujisawa-Hommachi állomáshoz, ez kb 5 percre van, vagy elsétálok a Fujisawa állomásra, ami 15-20 perc. Időjárástól és kedvemtől függ. Már induláskor mp3 lejátszóról indul a zenehallgatás. A vonatok nagyon sűrűn járnak. Fujisawa-ból kb. 12 perc a vonat Totsuka-ra, ami Yokohama Kispestje, itt van az irodánk. Az ottani állomásról szintén 15 perc a séta. Visszatérve egy picit a vonatozásra; a vonatok sűrűsége reggel 8 körül így néz ki: 7:59, 8:02, 8:05, 8:08, 8:11. Ide tartozik még, hogy egy vonat 12 q--va hosszú kocsiból áll, iszonyat mennyiségű embert el tud vinni. Gyatra magyar gondolkozásommal egyszerűen nem tudom felfogni, hogy egy japán sorstárs miért rohan ilyenkor a vonat után. Azt hiszem 3 hónap után jöttem rá a titokra. A felsorolt vonatok közül van egy, aminek a végállomása nem a Tokyo főpályaudvar, talán az után rohannak az emberek. Aztán kérem szépen itt van a tülekedés. Ebben a japánok elképesztően profik. Minél idősebb valaki, annál jobb tolakodó. Iszonyat, hogy egy fitt japán anyóka, hogy kenterbe ver egy fiatal csókát tolakodásból. Reggel a vonatba beszállásnál el kell felejteni a japán udvariasságot, ha nem koncentrálsz lemaradhatsz. Viszont van egy dolog, amire még a mai napig nem jöttem rá. Tolakodás csak az állomás lépcsőlejárataihoz közeli kocsiknál van, de ott nagyon durva. Ha az ember elsétál a vonat végéhez vagy az elejéhez, sima ügy a közlekedés, szellősen állnak, beszállás, kiszállás egyszerű. Én ezt választom és nem értem mások miért nem ezt teszik.
Tudni kell még, hogy minden állomáson rengeteg az információ. Könnyen el lehet igazodni, angolul is kiírják a neveket és célállomásokat. Még az is ki van írva a peron aljazatára, hogy hol nyílik majd az ajtó. Igen ám, de van 4 ajtós kocsi és van 3 ajtós kocsi. A kivetítőn már lehet látni, hogy hány ajtós kocsikból álló szerelvény érkezik és ennek megfelelően sorba állnak az emberek. Az itt látható felfestés szerint a vonat 3 kocsija fog itt megállni és a másik 3-as meg a 4-es jelzi, hogy a 3, illetve 4 ajtós nak az ajtaja hol fog nyílni. És képzeljétek mindig ott is nyílik, a vonat meg pontosan érkezik. Kivéve ha tájfun van. Akkor egy kis késés is annyira bezavar, hogy szinte lehetetlen közlekedni, óriási tömeg alakul ki. A tolakodás ellőtt a sorban állás mindig megtörténik. Itt jön a következő csavar, amit én zöldfülűként az első napon beszippantottam. A peronon az idő múlásával több sor alakul ki, és a kötelezően kialakítandó sorokat szintén kis nyilakkal jelzik a peron aljazatán. Van olyan sor, amely rögtön tülekedik az éppen érkező szerelvénynél és van olyan, amelyik meg sem mozdul, annak ellenére, hogy bőven lenne hely a vonatban. Első nap én egy ilyet választottam és nem igazán értettem, hogy miért nem szállnak be az előttem levők. Kikerültem őket és a következő vonattal elmentem. A nem mozduló sort többször észleltem, mígnem az egyik nap picit később érkeztem az állomásra és a 8:11-es vonat teljesen üresen gördült be. A sor "mint az állat" rontott az üres szerelvényre. Itt a közelharc az ülőhelyekért megy, tudniillik a többség Tokyo-ba megy, ami közel egy óra és ülve ugyebár, jó japán szokás szerint, mégis csak jobb szundikálni. Kor és nem, nem szokott számítani, ha valaki megkaparintott egy helyet, azt nem adja fel a leszállásig. A kocsik végében van fenntartott hely az időseknek és anyukáknak, de nem mindig ők ülnek itt. A népek a vonatban vagy alszanak, vagy a telefonjaikat, netán a játékkonzoljukat baszkurálják és van egy rész, aki olvas. Nekünk elképzelhetetlen, de soha senki nem telefonál és egy telefon sem csörög. Ha jó az idő, úgy mint például ma, a Fujisawa állomásból és a vonatút egy részén is látható a Fuji csúcsa. Erről készítettem ma egy jó képet. Közelinek tűnik, de több mint 120 km-re van :) Szóval nagyon magas és én az idén, július 16-án voltam a tetején. Éjfél van, lassan megyek lefeküdni, a munkanapomat majd befejezem otthonról.

Mire olvassátok, már otthon leszek,
Üdv.
Boti

Folyt. Köv.

2010. november 30., kedd

Nekem ez volt az első földrengésem

Az Index.hu híre:
-------------------------------------------------------------
2010. november 30., kedd 05:54

Földrengés rázta meg Japánt helyi idő szerint kedden nem sokkal déli 12 óra után. A földmozgás 6,9-es erejű volt, személyi sérülésről, illetve károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

A földrengés epicentruma a déli partoktól 800 kilométerre volt. A japán meteorológiai ügynökség jelentése szerint a rengés az ország nagy területén érezhető volt, és abba még a főváros, Tokió épületei is beleremegtek. A hatóságok közlése szerint szökőártól nem kell tartani.

A szigetország a világ egyik, földrengések által leggyakrabban sújtott országa. 1995-ben egy 7,2-es erejű földrengés következtében a Japán nyugati partjainál lévő Kobe kikötővárosban és környékén több mint 6400 ember vesztette életét.
-------------------------------------------------------------

Igen, csak megerősíteni tudom, a hír igaz. A monitorom rendesen táncolt az asztalon, de az érdekes az volt, hogy mindenki nyugodtan dolgozott tovább, nem zavartatta magát senki. Így hát én sem különösebben, de valójában ez volt az első földrengés, amit éreztem. Még Kolozsváron egyszer a szüleim ébresztettek, hogy: "...Mennünk kell kisfiam, mert földrengés van...", de én azt átaludtam. Csak arra emlékszem, hogy napokig a nagymamánál laktunk és, hogy szomorú voltam mert átaludtam az izgalmas földmozgást. Itt Japánban is volt egy szeptember elején, de azt sem éreztem. Akkor csak annyi volt az érdekesség, hogy minden dolgozónak egyszerre megszólalt a mobil-telefonja, ami a földrengés-veszélyre figyelmeztetett. Most erős volt mozgás, de nem szólalt meg egy mobil sem. Látjátok, itt is van még mit fejlődni.
De a lényeg összefoglalva: Elveszítettem "földrengés-szüzességemet" :-).

Üdv Mindenkinek és üzenem Kingusnak, hogy ne izguljon értem, mert itt szuper-földrengésbiztos minden épület.

Jóccakát, Boti

2010. november 28., vasárnap

Tokyo Gardens

Ma megint jó idő volt, gondoltam elcsípem az utolsó szép őszi napok egyikét Tokyoban. Korábban, még tavasszal jártam a Yoyogi (Meiji) és az Ueno parkokban, másfél hónappal ezelőtt meg végigsétáltam a császári palota két kertjén. Mindegyik ingyenes és szép (volt) a maga nevében, de egyik sem ért fel a Shinjuku melletti Shinjuku Gyoen parkkal. Ide csak belépő ellenében lehet bejutni, így hát előre gondoltam, hogy "valamit tud" ez parkocska. Okulva a múlt hétvégi későn-kelés miatti buktából, beállítottam a vekkert és korán keltem, reggel 9 után pár perccel már a Shinjuku állomáson voltam, ahonnan pár perc séta a park. Szerencsére sor nem volt, annyira sokan sem voltak, az időjárás meg gyönyörű volt. Nagyjából 2 órát mászkáltam a parkban, ennyi idő alatt a nagy részét viszonylag be is lehet járni és készítettem majdnem 250 képet. Van néhány, ami igen jól sikerült, a jobbakat megosztom veletek, itt találjátok őket. Onnan átsétáltam a Yoyogi parkba, ahol, vasárnap lévén láttam néhány esküvői menetet. A Yoyogi parkban van a híres Meiji szentély, ide rengeteg japán és turista is ellátogat az év majdnem minden hétvégéjén. Japánban hagyomány, hogy a az 5 éves kisfiúkat, illetve a kislányokat 3 és 7 éves korukban el kell vinni a a sintó szentélybe, és ilyenkor imádkozni kell az egészségükért és jólétükért. Ha jól értettem, akkor ez azért alakult így, mert a hiedelem szerint, ezen korú és nemű gyerekeket könnyebben ér valamiféle szerencsétlenség. Ezt elkerülendő, a japán szülők 3, illetve 7 éves lányaikat, valamint 5 éves fiaikat elviszik a szentélybe és imádkoznak értük. Ez fontos esemény minden japán életében, az egész család kiöltözik, gyakran a nagyszülők is a családdal tartanak és gyerekek hagyományos japán yukata-t vagy kimonót vesznek fel. A Meiji szentélyben az esküvők mellett sok ilyen családdal is kis kölökkel találkoztam, róluk és néhány esküvői menetről készült egy kisebb fénykép-gyűjtemény. Érdekes, nézegessétek :-). A Yoyogi park után átvonatoztam az Ueno parkba, ahol csak pár kép készült. Itt volt egy vásárfia is, talán a múlt héten lehetett a legszebb színkavalkád. A mutatványosokat is itt csíptem el.

Üdv. Néktek
és Millió Puszi a Pereputtyomnak
Boti

2010. november 27., szombat

A folyó mellett "Bicóval"

Az egyik legjobb barátom "Bicó", hétvégenként sok időt töltünk együtt. Valójában a Suginishi tulajdona, csak időlegesen haverkodom vele, amíg Fujisawa-ban tartózkodom, de nagyon jól összebarátkoztunk. Olcsó boltban vásároltam láncolajat, és adtam már neki kétszer is, azóta még jobb haverom :-). Hosszabb hétvégi haverkodások során picit feltöri a hátsómat, de megbocsátom neki. Itt az első képen ti is láthatjátok "Bicó" haveromat. Azért rozsdás, mert a valódi gazdája közel lakik a tengerparthoz és a sós, párás levegő a hosszú élete során kikezdte az amúgy karcsú testét és végtagjait. De belső értékei, mint például a váltó, rendkívül kimagaslóak, a fékein lehetne segíteni, de még mindig meg tudtunk állni...
Nos, komolyabbra fordítva a szót, szabadidőmben gyakran pattanok fel a kölcsönkapott bringára és tekerek a környéken. A lakásomtól északnak van egy szuper biciklis út, ezen gyakran felmegyek 20 kilométert, majd ugyanúgy vissza. Ma is így volt ez, kb. 15 fok Celsius, kellemes napsütés, így reggel úgy döntöttem, hogy újból megcsinálom a kis túrámat. Beraktam a fényképezőgépemet és készítettem néhány képet az őszbe borult környékről. Az útnak nagy része első osztályú bicikli-"autó"-pálya, de vannak normál úton haladó részek is. Ez nem jelent problémát, mert a japán autósok rendesen figyelnek a biciklisekre, akikből kismillió van, főleg az olyan klassz hétvégeken, mint a mostani. A második képen láthatjátok a bringautamat. Az út mellett látható egy hatalmas torony is, ami kb. 4 km-re van a lakásomtól. Rengeteget törtem (és töröm) a fejemet, hogy mi a franc lehet ebben az épületben de még nem jöttem rá, hogy micsoda. Mikor látom, mindig megfogadom, hogy megkérdezem a kollégáimtól, de soha nem jut eszembe. Hátha Takai-san, olvasva a blogot megfejti a rejtélyt. Ha van kedvetek ti is találgathattok, a mostani képtárban készült róla közeli kép is.

Jó fejtörést
Üdv.
Boti

2010. november 22., hétfő

Őszi táj Hakone-ban

A múlt héten újból Manilában voltam, sok a munka, nem volt idő, írni, de miután visszajöttem, újból kiugrottam Hakone-ba, ahol az őszi tájat fényképeztem. Írtam már korábban, hogy ide visszamegyek, nos ez, az előző vasárnapon meg is történt. A manilai út után nagyot aludtam és ez később hibás döntésnek bizonyult, mert mire elértem Odawara-ba iszonyú embertömeg várakozott a kis vonatra Hakone-ba. Délelőtt az idő is jó volt, aztán délutánra kezdett befelhősödni, én meg álltam egymás után a sorokban (Vonat Yumoto-ba, kisvonat Gora-ba, fogaskerekű Sounzan-ba és végül a gondolás felvonó 1044 méterre). 10-kor indultam Fujisawa-ból (ez volta a hiba) és kb. du. 2-re értem fel, picit felhős időben a csúcsra. Fuji-san sajnos nem látszott túl jól, de készült pár kép ráközelítéssel. Lementem ugyan a másik oldalon a tóig, de onnan gyorsan vissza is fordultam, mert rengetegen várakoztak, így a kalóz-hajó most kimaradt. Amúgy is azt terveztem, hogy ha sikerül visszaérni sötétedés előtt, akkor Gora-ban lévő francia-kert színes fáit, bokrait és virágait is lencsevégre kapom. Szerencsém volt, mert visszafele gyorsabban ment minden és fél négyre leértem a parkba. A hegy már takarta a napot, így nem voltak ideálisak a fényviszonyok és a kis gépem sem annyira profi, hogy ezt ellensúlyozza, de szerintem készült pár jó kép. Élvezzétek ti is.

Üdv mindenikek és csók a pereputtyomnak,
Nemsoká jövök haza
Boti

2010. november 3., szerda

Lejtőzés Atamiban

Ma munkaszüneti nap volt (2010, November 3.), mert itt Japánban ma ünneplik a kultúra, a szerelem és szabadság ünnepét. Igen, képzeljétek ilyen is van. Még ebben a hónapban, 23-án ünnepelik majd a munka ünnepét, akkor is szünnap lesz majd mindenhol. Sok évközi, egynapos ünnepük van a japánoknak, itt találtam egy összefoglalót angolul: akit érdekel. Kultúra ide, szerelem oda, 3 kollégámmal közösen mi Atami-ba utaztunk egy hagyományosan, rendkívül "kulturált", termálvizes japánfürdővel is rendelkező szállodába, pontosabban ryokan-ba, az Edo időszakból származó tipikus szálláshelyre. Az angolul tudók itt részlettesebb leírást is találnak: "Ryokan". Atami kb. másfél óra alatt érhető el tőlünk vonattal, nagyon közel van az előző bejegyzésben leírt Hakone-hoz, az óceán partján, körbevéve magas hegyekkel, ahonnan a termálvíz ered. A termálforrásairól, halászatáról és kirándulóhelyeiről ismert. Sokan járnak ide Tokyo környékéről hétvégékre vagy akár egy teljes vakációra, könnyen megközelíthető.
Előrebocsátom, hogy nagyon szuper volt, talán majd a képekből is kiderül. Tegnap este fél hét körül érkeztünk, a szoba le volt foglalva már a múlt hétről. Már a munkahelyen eldöntöttük, hogy este vörösborozunk. Katsumura és Suginishi is értője és kedvelője a boroknak, így az állomásról a szállás felé menet az ő vezérletükkel chilei és francia bort vásároltunk, amit aztán éjjel 1-ig a lefekvés előtt el is fogyasztottunk. Előre én nem tudtam, de mind a négyen egy nagy szobát kaptunk, 16 tatamisat (a legnagyobbat a szállodában). A szállás árában benne foglaltatott egy kiadós (rendkívül kiadós) vacsora, japán típusú reggeli és korlátlan fürdőhasználat. A hagyományos japán szálláshelyet ryokan-nak hívják, ez a szálloda is hasonló volt. Tatamis szoba, étkező és alvó egyben, az alvás pedig a hirosimaihoz írásomhoz hasonlóan a földön, matraccal és nagy dunyhával. Érkezéskor az ember megválik a saját dolgaitól, na jó, alsógatya marad, a többit bestokizza a szekrénybe, és magára ölti a ház által biztosított yukata-t, az egyszerű kimonót, természetesen, annak is a férfi változatát. Hasonló a mi fürdőköpenyünkhöz, de nem annyira vastag és nagyon kényelmes. Adott hozzá egy selyemöv, amit duplán megkötsz magadon, a csomós részét hátranyomod és egy kis mellénykét is magadra vehetsz a hűvösebb időben. Az első képen láthattok benne a engem is. "Nyugtatóként" kaptunk egy forró zöld teát majd irány a fürdő. A szállás fürdője az épület tetején helyezkedett el, volt kinti és benti része. Elég hűvös volt már este, de a kinti részben ücsörögtünk. Korábban már írtam, hogy mielőtt az ilyen fürdőkbe beléphet az ember, egy hosszú szertartás keretében nagyon alaposan le kell mosdania. Ez teljesen hasonló volt itt is, mindent biztosított a szálló fürdője, az egyenként sterilizált fésűktől, a borotván keresztül a testápolóig, még fogkefét is kaptunk. Ez után kb. 15-20 perces ücsörgés következett a kis medencében, ahonnan gyönyörű látvány a kis kikötő és a város. A fürdés végén zuhany, gatya, yukata vissza és irány a szobánk, ahol addigra a személyzet előkészítette a fejedelmi vacsorát. Nem választás alapján megy, előre megvolt az a menü, amit felszolgáltak. Mindet egy idősebb vendéglátó hölgy, nem nevezném gésának, rendezett. Mi csak bedöglöttünk a földre helyezett párnaszékbe és egymás után kaptuk a fogásokat. Nem számoltam, de legalább 10 volt belőle, rengeteg hal, kis rák, nagy rák, polip, nyersen és/vagy főzve, zöldség, leves, stb. Mindenkinek személyes kis főzőhelye volt, ahol mindent annyira főzött meg, amennyire akart. Majdnem minden nagyon finom volt, a végén a levest és a rizst már nem is tudtam megenni. Beszéljenek helyettem a kajáról készült képek.
Vacsora után újból fürödtünk egyet, egy picit rövidebbet, majd a szobánkban borozgattunk és beszélgettünk majdnem egyig. Még a második fürdésünk alatt a személyzet lecserélte a kis asztalokat 4 fekhelyre.
Reggel 6 után Suginishi-vel felkeltünk, újból fürdés, de most már a nappali és szerencsére napos kilátással a hegyekre és az óceánra. Ezt követte a reggeli, ami szintén japán típusú, sok rizzsel meg mizo levessel, sült hallal, stb. stb.. Én kevésbé kedvelem, de most elfogyasztottam, egészen tűrhető volt. 10-kor kellett elhagyni a szállodát, ami után visszasétáltunk az állomásra, mert amúgy túl sok látnivaló nincs Atamiban. Az állomás mellett végigsétáltunk az árusok során, aminek a végében van egy működő termálforrás, néha elég erősen kilövell. A mellette lévő kis medencében a járókelők is megáztatják a lábukat, amit képeken is láthattok. Végül megvettük a szokásos ajándékot a kollégáknak és kb. du. 1-re vissza is értünk Yokohama-ba. Az összes kép itt!

Üdv. Mindenkinek,
Ez nagyon jól telt

2010. október 24., vasárnap

Kis túra Hakone-ban

Szombaton Hakone-ban jártam egy kedves kolléganőmmel, Chizu-val. Viszonylag közel van, kb. 1 óra alatt érhető el vonattal. Szerencsére az idő is kedvezett és egy napos bérlettel körbejártuk a vidéket. Hakone a japánok egyik kedvenc kirándulóhelye, ahova családosok, idősek, fiatalok, bárki nyugisan eltölthet egy-két napot. Alapvetően kirándulóhely, amely kocsival, busszal és vonattal is megközelíthető. Közel van a Fuji-hoz, szép időben gyönyörű látvány, főleg ősszel a színes fákkal vagy tavasszal a virágzás idején. Tokyo-ból is sokan jönnek, turisták is vannak szép számmal.



A napos jegy (pontosabban a legalább kétnapos) Odawara-ból, gyakorlatilag a tengerszintről indul és egy rövid vonatozás után jut el az ember Hakone-Yumoto-ba. Innen egy kis hegyi-vasút, cikk-cakkban visz fel Gora-ba (Ez, ha jól emlékszem 550m magasban van). Innen megy fel 750 m-re egy kábelvonat, majd át lehet szállni egy kabinos felvonóra, ez visz a túra legmagasabb pontjára, ami Kékestető magasságú (1044 m). Van a helynek egy magasabb csúcsa is (1500 m-es), de azt külön kabinnal lehet csak elérni.
A hegy vulkanikus és intenzív kénes tevékenység zajlik a bendőjében. Ezt a túra tetején lévő állomáson lehet érezni és látni. Egyrészt a hegy párásan "füstöl", de a "szulfidos illatát" is érezni már a kabinban. Forró kénes víz bugyborékol több helyen, amiben ezrével főznek tojást. A tojásfőzés érdekessége, hogy a főzés a kénes vízben fekete héjú tojást eredményez. Locsolni és verset mondani nem kell, de szép summa jenért 5 darabot lehet vásárolni kis zacskóban és ehhez még pici zacskó sót is adnak. A népek megveszik és ott helyben elfogyasztják. Így tettem én is, sima főtt tojás.
Csináltunk egy halom fényképet, a Fuji teteje sajnos nem volt még havas és a fák is csak most kezdenek színesedni, de lett pár jó kép. A következő kabinos felvonóval tovább mentünk, ez már levisz az Ashi-tóhoz. A napijegy árában benne van a hajózás is, méghozzá japán kalózokkal. Fiaim imádták volna: igazi, régi, ágyús, árbocos, kalózos hajó (másolat). Képzeljétek: japán kalóz, két olyan fogalom, ami nehezen passzol össze, de a hajón lévő kölkök imádták. A tó valahol 700 m magasban van és gyönyörű a táj. A másik parton sétáltunk egyet, majd innen busszal jutottunk vissza a kis vasúthoz Hakone-Yumoto-ba. Helyi jellegzetesség a soba nevű étel, ez volt az ebédünk, sajnos elfelejtettem lefényképezni, de a lényeg, hogy adott egy nagyobb adag tészta és ezt vagy melegen különböző feltétekkel vagy hidegen különböző egyéb (tempura, párolt zöldség, gomba, stb.) ételekkel közösen szolgálják fel. Most próbáltam először a hideg verziót, jobban ízlett mint a feltétes meleg. Japánban viszonylag hamar sötétedik, így kb. 6-ra már vissza is értünk, de szinte biztos, hogy 2-3 hét múlva, amire színesbe borul az erdő, visszamegyek fényképezni és egy túrát meg egy fürdőzést is beiktatok a programba. Csak legyen jó idő.

Üdv Nektek és persze csók a pereputtynak, a képeket itt találjátok.

2010. október 16., szombat

Hirosima és környéke 3. rész

Ez lesz a legtermékenyebb blogos hetem, a 3. résszel befejezem a hirosimai kiruccanás történetét. Suginishi barátoméktól, október 10-én, vasárnap Miyajima-ba látogattunk el. Miyajima egy kisebb sziget (japánul szent szigetet jelent), ahova komppal lehet eljutni, de tudni kell róla, hogy Japán 3 legszebb helye között tartják számon. Később olvastam többet róla, már korai időktől szent sziget, ahova sokáig nőket nem is engedtek át, nem lehet rajta temetkezni és jelenleg is csupán 2000 lakosú, akiknek a 60% 65 év feletti. Ezt a komp hangosbemondójában mondták be az átkeléskor. Leghíresebb nevezetessége a sinto szentély és a szentély előtti, a tengerbe helyezett kapu (torii), amely Japán egyik jelképe, több képeslapon, ismertetőn is feltűnik. Turisták és japánok is sokan látogatják, nagyon szép hely. További érdekessége, hogy rendkívül szelíd őzek sétálgatnak az emberek között és minden kaját lenyúlnak, láttam egyet, amely az újságot is megette. Mielőtt a szentélyt megnéztük volna, csónakba ugrottunk és közelről is megnéztük a kaput. Az idegenvezető japánul nyomta, csak pár dolgot tudtam meg kapuról, amelyek közül a fontosabbak, hogy a jelenlegi példány már 130 éve áll a helyén, és közel 500 éves fát használtak hozzá. Mivel a tenger sekély, egyszerűen csak a homokpadkára helyezték, saját súlya tartja egy helyen, ha jól emlékszem 13tonna, de ez egyáltalán nem biztos.
A szigeten sok kis- és közép-iskolás rajzol és fest, többek a családdal jönnek ki, de vannak olyanok is, akik a teljes osztállyal érkeznek. A szentély és a kapu a két fő téma, de többen készítenek festményt az 5 szintes pagodáról is. A szentélyhez hosszú volt a sor, de érdemes volt kivárni, nagyon szép. A szentély épületén belül több helyen is van kisebb-nagyobb imahely. Ezeken a pontokon mindig van egy persely, néhol harang is.
A szokás szerint itt megáll az ember, egy kisebb pénzérmét bedob a perselybe, kétszer meghajol, tapsol kettőt, fohászkodik vagy kíván valamit az Istentől, majd tapsol egyet és végül, távozás előtt még egyszer meghajol. Ha harang is van azt is meg szokták kongatni, de annak a pontos menetét nem tudom. Az épületegyüttesen belül több helyen van kívánságfal, ide kívánságokat lehet kitűzni. Szintén több helyen, többnyire a szentélyen belül, esetenként kívül van egy-egy hely, ahol a közeljövőre vonatkozó jóslatot lehet kapni. Kerek 100yen fejében egy fadoboz megrázása után, abból véletlenszerűen kicsúszik egy kis számozott pálcika. Minden számhoz, a háttérben lévő szekrénynél tartozik egy kis fiók, amiből kivehető a személyre vonatkozó, előre megírt jóslat. Én másodszor húztam ilyet mióta itt vagyok, a korábbi, tokiói és a mostani is nagyon jó jóslatot tartalmazott. Suginishi fordítása szerint: egészség rendbe jön, munka, család, szerencse ok, stb. Az ember ilyenkor megnyugszik és bizakodik. Viszont, a csavar az egészben az, hogy ha valaki rossz jóslatot kap, akkor simán visszateheti a kis fiókba, a hiedelem szerint ezáltal a jóslat nem fog a későbbiekben bekövetkezni. Szerintetek, mely jóslatokat kell többször után-nyomni? Japánul van, én megtartottam mindkettőt, viszem magammal a fényképezőgépem kis zsebében.
A szentély után végigsétáltunk a pici település belső utcáin, ahol a helyi finomságokat kóstolgattuk. Egyik érdekesség a halból készült "kürtöskalács" (lásd fénykép). Kívülről teljesen olyan, mint egy pici kürtöskalács, de valamilyen spéci haltésztából készül. Nekem nagyon ízlett. Kipróbáltuk a kagylót, ami szintén hirosimai jellegzetesség, de ez nem ízlett annyira, pontosabban semmi különöset nem találtam benne. Viszont ettünk "angolnás hamburgert". Többször megkérdeztem, de sajnos nem emlékszem a nevére. Kívülről olyan mint az osztrák gőzgombóc, kicsit kisebb és belül, fűszerezett angolnás cuccot tartalmaz. Iszonyúan finom és van húsos változata is. Legvégül, egy helyben készült, spéci süteményt is kipróbáltunk. Némely cukrászdában ezek gépesített sütési folyamata is követhető az utcáról, ami érdekes, főleg egy mérnöknek mint én. A szigeten van még egy akvárium, amit éppen felújítanak, egy szép park és egy kabinos felvonó is, amivel fel lehet menni a sziget kb. 450 méter magas csúcsára. Fent a csúcson is és a szigeten körbe rengeteg további kisebb szentély található, de ezek már nem fértek bele az időbe.

Délután komppal vissza, és következett késő délutáni, esti program: szaké-fesztivál Higashi-Hirosimában. Ha a hétköznapi utcai képen nem is látható túl sok mosolygó japán, a szaké fesztivál más. Itt bőven van belőlük, már aki talpon tudott maradni. Mikor megérkeztünk a Saijo nevű állomásra, itt kellett leszállni a fesztiválhoz, az első kép igen durva volt. Kb. 35 év körüli nő félig ülve, félig feküdve teljesen lehányta a peront, míg a vele lévő férfi, gondolom férje vagy barátja, próbálta összeszedni egy vasutas segítségével. A stuttgarti sörfesztivál jutott eszembe, ott láttam Vén Zolival hasonló mennyiségű részeget kiütve. Körbejártunk pár szaké kifőzdét, amelyekbe évente csak ezen a szaké-hétvégén lehetett belátogatni. Kipróbáltam hideg, langyos és 40 fokos szakét, és tényleg különböző az íze, annak függvényében, hogy mennyire melegítik meg. Volt keserűbb, volt édesebb, szerintem a keserűbb a finomabb. Este összefutottunk Suginishi haverjával és közösen vacsoráztunk a városban. A menü szintén helyi, szakéval készített finomság, amely párolt zöldségeket és hússzeleteket tartalmazott (sajnos ennek is elfelejtettem a nevét). Hirosimában van Japán egyik legnagyobb egyeteme, ahova viszonylag több külföldi diák jár, látunk belőlük is többet a városban. Az éttermekben a fiatal, kimonós kiszolgálók is általában egyetemisták, egyik-másik viszonylag jobban beszélt angolul, az egyikükkel egészen jól elbeszélgettem. Aranyos volt, tanulmányi mellett kis anyagi kiegészítés miatt dolgozik az étteremben. Talán már én is említettem, de ti is tudjátok, ami tény, hogy japánok nagyon betartják a szabályokat és mindent jól megszerveznek.

Nos, a szaké fesztivál is 6-kor véget ért, mindenhol szépen bezártak és durván 2 óra alatt olyan volt a város, mintha semmi nem történt volna az előző két napon. Azonnal bontották a mozgatható slozikat, sepregettek, takarítottak, secc-pecc rendet raktak. A kaja után, még egy második helyre is beugrottunk egy búcsú sörre, aztán Suginishi haverja felhívta a feleségét, aki hazafuvarozott minket. Lefekvés előtt újból következett a "forró-fürdő" és újbóli tatamis alvás, másnap délelőtt meg vissza Yokohamába.

Összességében, és szerintem nem csak a szaké fesztivál miatt, a vidéki Japán emberei sokkal barátságosabbak. Többször panaszkodtam, főleg Takai barátommal való sörözéseknél, hogy nehéz eldönteni pl. a vonaton az emberekről, hogy jól érzik-e magukat, vagy netán szomorúak, vagy bármi érzelmet felfedezni rajtuk. Szinte mindenki zárkózott, nem igazán beszélgetnek, legtöbbjük a mobilját baszkurálja. Ridegnek érzem mindig a hangulatot a vonaton az utcán. Takai azt mondta, hogy a vidék az más, és most éreztem a nagy különbséget, az emberek sokkal nyitottabbak, kedvesebbek voltak, vagy annak tűntek. Szóval: jó volt, szép volt, tartalmas volt, érdekes volt, köszönöm Yuuchi Suginishi. És a sok-sok kép!

Üdv a családnak és a haveroknak, akik mindannyian éppen most Helgáéknál buliznak.
Majd jövőre én is :)

Boti

2010. október 13., szerda

Hirosima és környéke 2. rész

Az első részben leírt "forró" fürdő és "ellazulás" után jó nagyot aludtunk. A házban sok szoba volt, mindegyik hagyományos japán berendezéssel, vagy semmilyen berendezéssel. A szobák aljazata hagyományos tatami, sűrűn szőtt gyékényszőnyeg. 1 tatami kb. 1x2m-es, azaz durván 2 négyzetméter és jellemzően a japánok a szobák méretét is tatamiban számolják. A szobákban nincsen ágy, a földre terített, futton-nak nevezett vékony betéten alszanak. Így, tettünk mi is, de a mi futtonunkhoz vastag dunyha is járult. Ugyan nincsen hideg még októberben, de a hűvös éjszaka teljesen érződik, főleg a régi házakban. Fűtés nincs és szerintem a hőszigetelés is gyengécske. Megkérdeztem Suginishit, hogy hidegebb téli éjszakákon mi a szitu. Az első megoldás, hogy többen alszanak egy szobában és melegítik a teret, következő a dupla, vagy tripla dunyha, de ha nagyon hideg van, forró vízzel töltenek fel egy speciális futtont és az a test melegétől sokáig, majdnem reggelig kitart. Becslése szerint 15 fok körül lehet a szobában a hidegebb éjszakákon, ezért néha használnak hordozható, elektromos melegítőt is. A forró, párás nyári éjszakákon sem lehet kellemes az éjszakai alvás, főleg az olyan régebbi házakban, ahol nincs légkondicionálás. nekünk nagyon kellemes időnk volt, jól aludtunk. Mi csak a filmekből ismerjük, ahogyan a szamurájok széjjelhasítják a japán ház tolóajtajait. A háznak néhány újabb részét leszámítva, itt is minden helység tolóajtós volt.

Fontos szokás, amiről még nem írtam, hogy szinte mindenhol le kell venni a cipőt. Így van ez nálam az étkezőben is, ahol kis fakkokban mindenkinek külön-bejáratú papucsa van, csak azzal lehet bemenni az étkezőbe. De így van ez például az orvosi rendelőben, sok munkahelyen (nálunk nem, de itt mindenkinek van benti használatú szandálja az asztal alatt) és természetesen minden lakásban. A tatamis szobákba kizárólag mezítláb, vagy zokniban lehet bemenni. A gyékény-tatami azért terjedt el, mert egyrészt természetes anyag, a rizsföldeken termő Igusa nevű gyékényből készül, másrészt nyáron, átszellőzik és hűvösebbet biztosít, télen meg megtartja a meleget. Az 1x2m-es elemeknek sötét szövetű kerete van. Takai kolléga, aki éppen most építi a házát, és akinek a felesége a tea-ceremónia mesterhölgye, tervez egy hagyományos japán tea-szobát tatamival. Többször szóba kerül közöttünk, hogy áll az építkezéssel, és éppen a múltkor mesélte, hogy nem tudják milyen színű legyen a tatami szélén lévő szövet. Ha jól emlékszem sötétzöld lesz, de könnyen lehet, hogy náluk veszek majd részt életem első tea-ceremóniáján. Elvileg meglesz a ház mielőtt hazamegyek, remélem, összejön a találka a Takai családdal is.

(Ezt most zárójelben :-) Ő az, aki olvassa a blogot automatikus fordítással, így most remélem tudja, hogy továbbra is szívesen meglátogatnám. Itt üzenem neki, hogy, ha olvassa, akkor küldje már el azokat a fotókat, amiket a házépítés indításakor készített a "japán ház-építés-indítás szertartásról". Már háromszor megígérte, de nem küldte. Ha láttok majd ilyen fotókat, akkor Takai megértette, hogy küldje el a képeket, azaz jó a Google automata fordítója. Takai, várjuk a képeket :-))

Visszatérve a Suginishi házra, még a vacsora magasságában volt egy érdekes dolog, amit el akarok mesélni. Hagyományos japán házakban általában külön szoba van visszavonulásnak, meditációnak, imádkozásnak, köszönetnyilvánításnak, stb. A Suginishi családnak is van egy ilyen szobája, ahol a szoba egyik sarkában van egy kis szentély. A nagymama (japánul obaa-san) minden reggel és este imádkozik itt. Köztudott, hogy a japánok nagyon szeretnek ajándékozni, 3 napos hétvége után, visszafele jövet pl. Suginishi minden haverjának hozott ajándékot, keze, lába, hónalja tele volt ajándékokkal. Jellemzően a munkahelyi kollégák is megajándékozzák egymást: ha valaki elutazik valahova, onnan általában a közvetlen kollégáinak hoz egy kis meglepetést, többnyire egy olyan kis finomságot (csokit, kekszet, sütit vagy hasonlót), ami az adott hely jellegzetessége. Mi is hoztunk Hirosimából minden csoporttagnak, de szinte minden héten kapok én is valamit valakitől. Én is készültem egy kis csomaggal, maradt még Szamos Marcipánom, egy csípős paprika, meg egy hagyományos. Gondoltam ez elég egyedi, ezt raktam egy kis csomagba és vittem a családnak, bort akartam, de Suginishi mondta, nem isznak. Persze sörrel kínált az apukája este. Mindegy, úgy tűnt nagyon örülnek az ajándéknak, meg annak is amit Suginishi vitt. Amit el akartam mesélni ezzel kapcsolatban az, hogy a kapott ajándékot a szentély elé helyezik, és imádkozva köszönetet mondanak érte, majd ha jól értettem egy napra ott is marad. Ebben a külön szobában voltak még képek a családi felmenőkről, néhány családi oklevél továbbá, egymás mellett a korábbi császár és császárné képe. Nem akartam ilyen sokat írni a házról, de talán nem baj, lesz még egy hirosimai fejezet. A mai részhez tartozó képeket itt találjátok.

Folyt. köv.
Csók a pereputtyomnak és Üdv Mindenkinek,
Boti

2010. október 11., hétfő

Hirosima és környéke 1. rész

Úgy érzem sokat írtam Maniláról és kevesebbet Japánról, ezért a későbbiekben megpróbálom ezt ellensúlyozni. És azt is tudom, keveset írtam az utóbbi időben, de hét közben nem megy, beszélek a családdal és megyek aludni, az utóbbi hétvégeken meg szintén voltak programjaim. Valójában írtam 3, 4 e-mail beszámolót Japánról az ittlétem legelején, de sok mindenről nem számoltam még be, és majd megpróbálom a korábbi e-mail-eket is a beszámolóimba illeszteni.
Még korábban gondolkodtam, hogy az október eleji japán Forma1-es futamra kilátogatok, de ez több ok miatt nem jött össze. Egyrészt drága, messze van Yokohamától, a szállás nehézkesen oldható csak meg és a suzukai pálya megközelítése sem annyira egyszerű. Voltak kollégák, akik mentek, de nekik korábbról el volt intézve minden. A másik ok, hogy ezen, az egyébként 3 napos hétvégén, Suginishi barátom éppen meglátogatta a szüleit Hirosimában én meg „aljas szándékkal” rákérdeztem, csatlakozhatnék-e? Amúgy is el akartam ide menni, ő meg egyből mondta, hogy nyugodtan. Felhívta a szüleit és ők is jelezték, hogy „welcome Kadar-san!”, nyugodtan jöhetek. Nos így alakult, hogy október második hétvégéjét Hirosimában, pontosabban a várostól kb 35 km-re a Suginishi családdal töltöttem. Hirosima kb 800 km-re van Yokohamától, két mód van az elérésre repülő vagy a Shinkazen szuper-expressz.



Ugyan időben egy picit hosszabb, de a kedvemért a Shinkazent választottuk. Az útba eső 7 megállót is beszámítva kevesebb, mint 4 óra alatt lerepesztett ide a vonat, az egyenes szakaszokon 300 Km/h-ás sebességgel tépett. S700-as változattal jöttünk, amit éppen a HITACHI gyártott. Képeken és videón is megörökítettem az utazást. Borongós volt az idő, de szerencsére nem esett az eső. Szombat délután Hirosimában sétáltunk. A város nem annyira nagy, sétálva is bejárható és mondani sem kell, hogy szinte minden az atombombáról, a bombázásról, annak összes előzményéről és fejleményeiről szól. 1945 augusztus 6-án dobták le és a város központi részén minden elpusztult. Néhány épület vázszerkezete maradt meg csupán, ezek közül a kupolás szerkezete miatt, A-Dome-nak keresztelt épületet hagyták meg az eredetileg lerombolt állapotában. Természetesen ez a város leghíresebb nevezetessége. A bomba 600 méter magasban robbant fel pont az épület felett, nem oldalról, hanem felülről érte a lökés, valószínűleg ezért maradt meg. Mellette található az Béke Emlékpark, ahol minden évben emlékeznek és mögötte a múzeum, ami részletesen bemutatja az első atombomba ledobásának körülményeit és következményeit. Túl sokat nem akarok írni róla, érdekes, és megrázó, amikor kijöttem annyit mondtam, hogy nem kellemes hely, Suginishi meg azt, hogy az összes külföldi, akivel itt volt, ezen a véleményen volt. Ő sem kedveli a helyet, különösen azért nem, mert kisiskolás korában minden évben ellátogattak ide az osztállyal és sosem értette, miért erre a borzalmas helyre jönnek kirándulni.

A szombat este a Suginishi családdal vacsoráztunk közösen. Hirosimától kb. 30 percet vonatoztunk, egy Saijo nevezetű városba, onnan meg az apukája vitt el minket autóval. Ez kb. még 20 perc volt, a hegyek között, nagyon szép helyen. A ház a rizsföld mellett található és 8 szobája van, hagyományos japán elrendezéssel, tatamis padlóval. A konyha újabb, hasonló az otthonihoz. Hagyományos, gazdag japán vacsorával vártak, apuka, anyuka és nagymama (az apuka anyukája). Mindenki nagyon kedves volt, fullos kiszolgálás, többnyire mosolyogtunk egymásra, én magyaráztam mutogattam, Suginishi fordított, majd megmutattam néhány családi fényképet. Vacsora után következett a fürdés. Kaptam egy rövid kiképzést, hogyan történik japánban a fürdés. Voltam már japán fürdőben, nem voltam teljesen analfabéta a témában, de a rövid instrukció a helyi körülmények miatt kellett. Nos, először is az ember ugye levetkőzik, és van egy kis székecske, amin zuhanyozik. Ugyan állva is lehet, de kényelmesebb ülve, a zuhany is így esik kézre. Mindez a fürdőszoba közepén történik, lefolyó van, nem külön zuhanytálca. Ha alaposan leszappanozta magát az ember, külön vizes törölközővel megtörli a testén, lemossa és ezután következik a fürdés. A kád hosszban kisebb a mienkénél, de mélyebb, ha beül az ember nyakig ér, Koli és Barni buborékolhatna, nekik a fejük búbjáig érne. Előre szóltak, hogy a víz forró, ha kell, tegyek hozzá hideget. Gondoltam, ha a japánok kibírják én is fasza gyerek leszek, kibírom. A forró vízben kb. 5-10 percig ülnek, teljesen leizzaszt és, ami a legfontosabb ellazít. Nos beültem, elsőre nem tűnt annyira forrónak, de szép lassan azt kezdtem érezni, hogy ez nem vicc. A kád alján volt egy csúszásgátló és mivel teljesen tele volt, gondoltam picit leeresztek belőle és teszek hozzá hideget. Nem jött össze, mert nem találtam a vízleengedés módját. Gondoltam nem baj, engedek hideg vizet aztán a forró túlbuggyan a kád peremén, amúgy is ott zuhanyoztam az imént, csak lefolyik. Nyomtam bele hideget és kellemessé vált a víz, visszaültem, kibuggyant, szépen ellazultam, és próbáltam pihenni a még mindig forró vízben. Nem több mint 1 perc múlva újfent érzem, hogy nem vicces a téma. Telik, múlik az idő és nem úgy, mint otthon, itt Japánban a fürdővíz az idő múlásával kihűlés helyett melegedik, mit nem forrósodik. Mivel sem kályhát, csövet vagy elektromos kapcsolatot nem láttam, és a csúszásgátlón is lehetett ülni, arra gondoltam, hogy ez csak valamilyen külső hőforrás okozhatja, de ha tovább maradok megfövök. Összesen kb. 7-8 percet ülhettem benne és, hogy ne lepjen el teljesen betettem a kis széket így csak ciciig ért, végül kiszálltam és megtörölköztem, nem egyszer, hatszor, de sokat nem ért, mert izzadtam, mint állat, még kb. fél óráig. Viszont nagyon jól esett és tényleg teljesen ellazított. Persze gyorsan kiderült, hogy a kád alatt van egy kályha, amit az udvarról fával fűtenek fel és ez így volt most is, nem csoda, hogy pillanatok alatt visszaáll a magas hőfok, még ha hideget is tesz hozzá az ember. A fürdőzés, a ceremónia, az előzetes hosszas tisztálkodás, a teljes meztelenség, a nagyon forró fürdővíz, mind-mind ugyanilyen a japán fürdőkben is, ahova sokszor a hosszú, fáradságos nap után látogatnak el a jó japán munkásemberek. És még pár további kép...

Lassan nyugovóra térek, a héten írok még a házról, Miyajimáról, ahol vasárnap voltunk és a helyi, hirosimai szaké-fesztiválról, amit szintén volt szerencsém személyesen megtapasztalni.

Üdv mindenkinek
Boti

2010. szeptember 19., vasárnap

Tollaslabda Santa Rosa-ban

Sziasztok!

Már régen írtam, most van egy kis időm megint. Éppen Manilában töltöm az aktuális 2 hetemet, annak is közbenső két szabadnapját, a szombatot meg a vasárnapot. Legérdekesebb esemény a héten, hogy a gyárból a kollégák elhívtak tollas-labdázni. Nagyon szeretek játszani, többször tollasoztam a haverokkal a BME tornatermében, de ezek közül a legutolsó talán másfél éve volt. Igazán nagyot nevettem volna, ha akkor valaki azt mondja, hogy a következő játékomra, a Fülöp-szigetek Santa Rosa nevű helységében kerül sor. De, ez van, soha nem tudhatod mi lesz 2 éven belül. Jó, ez nagy közhely, bocs, de most kikívánkozott. Itt a Fülöp-szigeteken a legnépszerűbb a kosárlabda. Ez picit vicces, mert a filippínók a legalacsonyabbak Ázsiában, de az amerikai hatás nagyon erős és itt a kosárlabda terjedt el. Japánban meg a baseball ugyebár. Az ország, a város, hasonló Brazíliához, nem értem miért nem fociznak. Az itteni srácok azt mondták, hogy fociznak páran, de az nagyon drága sportnak számít. Hogy miért, azt nem tudták megmondani, ők sem igazán értik, mindig mindent az amerikai hatással magyaráznak. Érdekes, így alakult.

A lényeg viszont, hogy szemben velünk, itt nagyon sokan tollas-labdáznak, sokszor látok fiatalokat tollasütővel a hátizsákjukban az utcán. Sok csarnok van, némelyikben 20 pálya sorakozik egymás mellett, a bérlet is olcsó. Egy ilyen helyen voltunk mi is Santa Rosa-ban, ahol péntekenként a cég bérel pár pályát, de ha többen vannak, akkor saját zsebből is lehet pályára befizetni. Képeket is készítettem, de azokat csak jövő héten Japánban tudom majd letölteni és megosztani. Álljon itt egy kis térkép, ami mutatja a gyár helyét (B pont) és a santa rosai "tollaslabda-szentélyt" (A). Én Manilából jövök ide le délre minden nap a hajnali 6 órakor induló szállodai kisbusszal, majd innen vissza a szállodába este 6 után. Reggel az út 1 óra, este vissza legalább másfél. A két hétből nettó egy napot a kisbuszon töltök. Általában zenehallgatással, bámészkodással, lassan becsukott szemmel én is oda tudnék vezetni. Apropó vezetés, képzeljétek, ma vezettem :). Megkértem a mai sofőrömet, ugyanaz az arc, akiről a múltkor írtam a korábbi bejegyzésben, Rommel Catapang, hadd álljak be a Toyota-val a parkolóhelyre. Simán engedte, sőt kézzel-lábbal integetett hogyan álljak be. Igazán megkedvelt a koma, rengeteget dumáltunk, jó borravalót adtam neki a múltkor is meg most is, rengeteget kérdez tőlem, hogy vannak nálunk a dolgok, autók, munka, időjárás, emberek, stb. Olyan, mint egy nagy óvodás. Ha pl. látja a japán listán, hogy én is jövök Japánból (csak, hogy tudjátok, ilyen is van, a japánok, mindent előre elrendeznek), ő jön ki reptérre elém. Még egy kis adalék a logisztikánkhoz, ha pl. valaki tovább bent marad dolgozni, vagy vacsorázni megy a gyáriakkal, akkor szól a kisbuszosnak, hogy nem jön vissza szállodába. Ilyenkor a visszaútra, vagy a gyári menedzserek, akik saját "driver"-rel rendelkeznek, kölcsönadnak egy "driver"-t autóstól, vagy a szállodának a taxiját rendeli a megadott helyre az ember. Én most nem "driver"-es menedzser-réteggel tollasoztam, így a második megoldás jutott részemül. Megmondtam a recepción reggel, mikor és hova jöjjenek értem, és jöttek. Persze mondanom sem kell, hogy Rommel barátom azonnal vállalkozott, sőt a megbeszélt este 7:30 helyett már 6-kor ott volt. Meg akarta nézni, hogy játszom. Nagyon jól esett a mozgás, sajnos Japánban nincs ilyen lehetőség, vagy én nem találtam meg, nem tudom. A csarnokban 32 fok volt és 70% páratartalom, 2 óra után olyan voltam mint, akit ruhástól vízbe dobtak, de nem baj, lassan 3 kilóval kevesebb vagyok, mint, amikor kijöttem. Ha a vállam bírja, jövő héten is megyek majd. Vasárnap picit újból kimentem Manilába, A Rizal Parkot néztem meg és Makati városrészt, ami a fő pénzügyi központ, sokkal tisztább és biztonságosabb, hasonló egy amerikai nagyváros belső képéhez. Ugyebár azt mondanom sem kell, hogy a kísérőm ki volt. Igen, kitaláltad, Rommel. Már pénteken megdumálta velem, hogy majd akkor visz ide-oda vasárnap. Kb 10-kor indultunk és igazán feldobta a napomat, amikor a Rizal parkban, a katonák fényképezése során összefutottam egy fiatal amerikai párral. Történt ugyanis, hogy kölcsönösen készítettünk fényképet egymásról, és Rommel haverommal, ők mag mint barát-barátnő együtt :). Megkérdeztem a csajt hova valósiak, mire mondja, hogy USA, nememlékszemmelyikállam stb. és visszakérdez. Hát én, mondom visszafogottan EUROPE, HUNGARY, erre majd összepisilte magát. Kiderült, hogy ott tanult és az egyik felmenője magyar, de sajnálkozva mondta, hogy csak annyit tud már csak mondnai, hogy "egészségedre". Annyira megörült nekem, hogy gyorsan készítettünk közös képet vele is, így lett nekem is egy "csajos" képem, de, tudjátok ezt majd jövő héten teszem közzé.

Picit megkésve, de íme a képek.

Üdv Nektek és
Nagyon Boldog Szülinapot Panni lányomnak
Boti

2010. szeptember 5., vasárnap

Újra a japán forrósságban

Sajnos gyorsan eltelt az otthoni vakáció, csak remélni tudom, hogy az előttem álló 3 és fél hónap is ilyen gyorsan elfogy majd. Az olasz kirándulás miatt picit rohanás volt, de így is pihentem egy nagyot a következő két hónap nagy melói előtt és szuperül kiélveztem a pereputtyomat. Szintén remélem, hogy nekik is gyorsan lepereg az év maradék része nélkülem. Túl sok minden nem történt mióta visszaértem, de két dolog, ami jelentősen eltér az otthonitól, nagyon erősen szembetűnt, már a visszaérkezésem első órájában. Az egyik a forróság a másik a vonatközlekedés. Az utóbbit sejtettem, az előzőt meg reméltem, hogy nem olyan vészes. Tévedtem, de ezt majd picit később.

A vonatozás nemcsak Japánban, de Európa nyugati részén is, főleg Franciaországban, más dimenzió mint otthon. Tudom, ez közhely, de felfoghatatlan, hogy nálunk miért nem működik pl. a reptéren, illetve reptér és a városközpont között. Hazafele menet szitkozódtam, mert a párizsi átszállásnál több mint fél órát buszoztam az 1-es és a 2-es terminál között, megspékelve 20 perc gyaloglással. Visszafele fedeztem fel a két terminál között működő, vezető nélküli vonatot. Sokkal gyorsabb és kényelmeseb volt, fogalmam sincs miért irányítottak a buszhoz augusztus 12-én.

És akkor az újabb dimenzió, a japán reptéri vonatok. Narita, a tokiói reptér kb.90 km-re van a főváros központjától. Van egy a városban is, a Haneda, de azt hamar kinőtték és a legközelebbi, elégséges helyet biztosító hely Narita. Ide jár a kb. 150km-es sugarú környékről a Narita Express, röviden NEX. Én is ezt használom utazáskor, mert a lakásomhoz közeli Ofuna városkából is indul félóránként és Yokohama meg Tokió érintésével jut el Naritára. 160km, kb 1óra 40 perc. Ofuna-Narita 4500YEN visszafele 3500, de ha útlevéllel érkezel, akkor adnak egy 1500YEN-es vonatbérletet (SUICA-t), amit a vonatozás mellett az állomásokon vásárlásra is lehet használni. Sajnos a NEX-ről nincs külső fotóm, de a NEX linken megnézhetitek kívülről is. készítettem viszont pár képet a belsejéről.
Az első képen a slozi látható... Picit csalás, mert a mozgássérült toalettet fényképeztem, de ez nagyobb, mint az én fürdőszobám, konyhám és előszobám együttesen. Hiper-tiszta, full automata minden, bizton állítom: kellemes benne a trónolás :). Ha netán nincs mobilod - ez szerintem japánok esetén teljesen kizárt - akkor a szintén szuper tiszta folyosón találhatsz telefont, rögtön a slozi mellett. Minden információt 4 nyelven mondanak el, japánul, angolul, kínaiul és koreaiul, de ha valaki "vizuális" típus és nem beszél mondjuk csak magyarul, az is tudja, hol és miként kell leszállni, átszállni, mert éles TFT kivetítőkön, folyamatosan követhető az útvonal, sorban a következő állomásokig várható utazási idő, illetve a következő állomás alaprajza, nehogy valaki eltévedjen és a csatlakozó vonalak. Innen tudom, hogy Tokióban, a Tokyo központi állomásra az -5. szintre érkeztünk és még 2 volt alattunk. (Zárójelben jegyzem meg, hogy nem ez a legnagyobb, hanem a Shinjuku, amiről már volt szó e-mailben.) Aranyos kiszolgálóhölgyek, (kizárólag az emberi jogokra való tekintettel nincs képem róluk) kiskocsin mindenféle finomságot tologatnak a folyosón, ebből a frissen kapott 1500YEN-nel feltöltött SUICA-val is lehet vásárolni. Én általában szendvicset és sört szoktam venni. Most is így tettem, mert nagyon meleg volt és van. Sajnos. Ha netalán, rögtön a kellemesre klimatizált Narita Expres-szen ébredne az ember, akkor is tudja, hogy nagy a kint a forróság, mert az utazási információk mellett található egy másik, ugyanolyan kijelző, ahol japánul és angolul mennek a hírek és az időjárás-jelentés. A japánoknak a hőmérőik is jók, tényleg 35fok van. Tegnap 37 volt, jövő héten végig 35 lesz, de jövő vasárnap már Manilába megyek, ahol az továbbra is esős az idő és "csak" 30 fok van. A vonatozásról meg annyit, optimista vagyok és remélem, hogy az unokáim is utazhatnak majd hasonló vonatokon Ferihegyre.

Üdv. néktek és millió puszi a családom minden tagjának,
Boti

2010. augusztus 1., vasárnap

Kicsit a NOMIKAI-ról

Többen többször kérdeztétek, hogy bírom az itteni kaját, miket eszem. Picit féltem tőle, de könnyen megszoktam és sok dolgot meg is szerettem. Biztosan vannak még különlegességek, legfőképpen olyanok, amelyek speciálisan Japán egyes tartományaiban, országrészeiben lelhetők fel, de úgy gondolom sok mindent kipróbáltam. Erre általában a legjobb alkalom a munka utáni eszem-iszom összejövetel, amit egyesek gyakran, mások ritkábban élvezhetnek. A cégvezetők sokkal többször mennek el ilyen ivászatokra, mert sokszor szinte kötelező. Állítólag, ilyenkor köttetnek a nagy üzletek. Voltam néhány ilyen összejövetelen, de nekem még nem jött össze nagyobb üzlet :) Viccet félretéve, halandó jó munkás emberek is járnak munka utáni eszem-iszom-ra. Japánban ezt NOMIKAI-nak hívják (azt hiszem jól írom), nekem először még a januári ittlétemkor volt benne részem. Azóta voltam a munkatársaimmal, a manilai japán kollégákkal és kétszer a szállásomon lévő menedzserekkel, kollégákkal is. Szinte minden alkalommal, hagyományos japán étteremben voltunk, és szintén hagyomány, hogy sörrel indítanak, ami mellé a legkülönfélébb finomságok kerülnek. Egy-egy nagyobb tányéron érkeznek a különböző falatok, mindenkinek egy-két darabka jut csupán, de a tányérokat gyakran cserélik, folyamatos a rendelés. A múlt hét végén itt volt Attila barátom, vele és Suginishivel olyan helyen voltunk, hogy az asztalunknál lévő kis érintőképernyős terminálon rendeltük (pontosabban rendelte Suginishi) az egymást követő fogásokat. Nyers hús, tengeri herkentyűk, zöldséggel és wasabi-val mindig van ez a sushi meg a sashimi. Zöldségeket pirítva is hoznak, panírozott tengeri halakkal és rákokkal, amit tempurának neveznek és állítólag a régen az erre tévedt portugálok hoztak be. Rendszeres a mi saslikunkhoz hasonló grillezett apró húsfalat-sor (csirke, disznó vagy marha), amit kis pálcikákra felhúzva tálalnak és szintén egy-egy jut mindenkinek, de sokszor valaki lehúzza a falatokat, majd ebből vesz pálcikával aki akar. Yakitori, kabayaki a nevük, gyakran édeskés szójaszósszal tálalják. A sör mellé sós, enyhén párolt, szinte nyers zöldbabot csemegéznek, nagyon finom. A lakoma vége felé a sört többeknél felváltja a száké, ami sokkal gyengébb, mint azt én korábban gondoltam. A sok finomságot általában lassan fogyasztják és közben beszélgetnek, valamint fontos, hogy mindenki mindenkivel szót válthasson. Ha az asztal túl hosszú, az emberek folyamatosan helyet cserélnek így jut egy-egy szó mindenkitől mindenkinek. Az ital hatására a hangulat oldódik és a munkahelyi, szigorú alá-felé rendelt viszony szép lassan megszűnik. A beosztott sokkal nyugodtabban társaloghat a főnökkel, elpanaszolhatja bajait. Ha nagy marhasagát mondana vagy esetleg megsértené a főnököt, másnap mondhatja, hogy túl részeg volt nem gondolta komolyan. Szakéból is sokféle van, sőt a jobbak boltban nem, csak éttermekben találhatók, hidegen és melegen is fogyasztható. Japán különböző tájairól különböző ízű szakék ihatók, van édesebb, van keserűbb, kinek milyen ízlik. Én nagyon kedvelem. Természetesen rizs mindig van köretnek és sokszor végződik a dínom-dánom zöld teával. A procedúra végén mindenki feláll és közösen tapsolnak hármat, ezzel zárul a buli. Az egész cakompakk 3 óra hosszú, de ha jól megy a duma és a társaság kisebb akár 5 órát is eltöltenek együtt. Engem általában rengeteget kérdeznek Magyarországról, Európáról, többször berekedtem, annyit meséltem akikkel együtt Nomikai-oztam. Egy-egy ilyen vacsora ára általában borsós, 5-6000 Yen alatt nem lehet megúszni, sokszor van egy főszervező, aki az asztalfoglalást intézi. Ő fizet kártyával, majd másnap mindenki odaadja neki a saját részét. Mindig, mindent szinte 1 Yen pontossággal kifizetnek, sehol semmi borravaló (nem úgy mint Manila, ahol sokan a borravalóból élnek!) A hardcore ivók sokszor folytatják az ivászatot. Nekem ez egyszer jött össze, amikor Takai-san (őróla tudni kell, hogy olvassa a blogomat. Google translator-al lefordítja japánra és próbálja értelmezni, azt mondta nem tökéletes, de érti a mondanivalómat és élvezi, bocs, ha kicsit fényeztem magam) elvitt egy kisebb bárba a legutóbbi nagyobb Nomikai után. Csak ketten voltunk és bemutatott egy idősebb párnak, akiké a kocsma volt. Ők szinte Takai-nak fogadott szülei, mert az igazi családja messze van és ehhez a párhoz járt be fiatal kora óta egy-egy sörre, ők meg megkedvelték. Egy szót nem értettek angolul, de jól elbeszélgettünk, Takai fordított én mutogattam, előkerült az atlasz, megnézték hol van Magyarország és kérdezgettek én meg válaszoltam. Ez volt az egyik olyan ritka lakalom, amikor úgy éreztem, hogy közel kerültem japán emberekhez, és nagyon jó volt. Tudnotok kell, hogy a japánok nagy többségének gőze sincs Magyarországról, akinek van, csak pozitív, de ez rendkívül kis hányad. Összehaverkodtam a két öreggel, kérték, hogy Takai nélkül is néha nézzek be hozzájuk, de valószínűleg legközelebb is Takai-al megyek majd. De csak szeptemberben, ha visszajöttem Magyarországról, ne tudjátok meg mennyire várom... De már csak EGY HÉT!!!! A képekről próbáljátok elképzelni az ízeket, tudom, hogy úgysem lehet. Nomikai utáni japán emberekről nem teszek be képeket. persze azokon a bulikon, amiken én részt vettem, mindig, mindenkinek jó kedve volt, de soha nem fajult el egyik ivászat sem. Viszont előfordult egyszer egy HITACHI dolgozóval, (nem nálunk), hogy úgy berúgott, hogy nem ért haza. A csákó elesett egy parkban valahol Tokióban, kicsit össze is törte magát, majd elaludt a parkban és elvitték a céges laptopját (szerintem ez száz évben egyszer fordul elő Japánban). Mindez nem is lenne gond, de minden reggel 8:45-kor a munkakezdéskor a jó munkásemberek felállnak (én is ezt teszem minden munkanapon 8:45-kor) és meghallgatják a főnököt, aki elmondja az aznapi fontos dolgokat, illetve, ha történt valami különleges a CÉG életében. Nos, elmesélték a csávó történetét, meg hogy mindenki vigyázzon a céges laptopjára, ha nagyon berúg. Nevet nem mondtak, de fogalmatok sincs mennyire megszégyenítették a csávót a munkatársai előtt, akik látták a betört fejű kollégájukat, laptop nélkül, az előző esti ivászat után...

Millió puszi a családomnak, Sziasztok,
Boti

2010. július 18., vasárnap

Fuji-san, a misztikusan gigantikus salakkupac


Két hét telt el a legutóbbi bejegyzésem óta és továbbra is sok volt a munka, picit elmaradtam, de megpróbálom bepótolni. Az utóbbi idők történéseinek mindenképpen legkiemelkedőbbike Japán szent hegyének, a Fuji-san-nak (Fudzsi-szán) a megmászása, illetve az azt megelőző készülődés és a lejövetelt követő Japán-fürdő, majd a búcsú vacsora. A nyomaték kedvéért álljon itt egy kép a katarzisról: "A felkelő Nap, a felkelő Nap országának legmagasabb pontjáról". Ha már Japánban van az ember, akkor mindehhez a látványhoz kell egy rövidebb előkészület, némi erőlködés és egy nagy adag szerencse. A történet visszanyúlik a Japánba érkezésem előtti időkre, amikor már előre elterveztem, hogy az egyik fontos dolog, amit ittlétem alatt meg kellene tennem, az a Fuji-san megmászása. Akkor még csak egyszerűen Fuji volt csupán, most már a nagyobb tiszteletet kiérdemlő Fuji-san. Most, hogy már fent voltam a csúcsán, végigmentem két útvonalán, megtapintottam porzó kövezetét, éreztem lenti forróságát és fenti csípős hideg szelét, röviden a címbeli jelzővel illetem: "Misztikus, gigantikus salakkupac", a természet fantasztikus képződménye, amire fel kell menni, meg kell érinteni, látni és érezni kell. És lássuk, hogyan állt ez össze. Egy évben, a Hegy megmászására picivel több, mint 2 hónap áll rendelkezésre. Hivatalosan július és augusztus a két hónap, amikor az útvonalak nyitva állnak a turisták előtt, de kevéssel előtte és még szeptemberben is akadnak vállalkozók. Még az érkezésemkor kérdezték, hogy mit szeretnék megnézni Japánban, hova szeretnék eljutni, mire-fel többek között jeleztem, hogy ha lenne egy csapat, vagy akár bárki, aki 2010 nyarán felmegy a Hegyre, akkor csatlakoznék. Egy srác mondta, hogy ő volt ugyan tavaly, de ha nincs senki, eljönne velem. Ennyiben maradtunk, aztán július elsején a tévében is láttam a hivatalos nyitást és szóltam neki, hogy nekem július lenne jó, mert augusztusban hazamegyek. Picit vakarta a fejét és mondta, hogy ok, szól majd, hogy mikor jó neki. Kb. két héttel ezelőtt egy ebéd során az asztalnál valaki elkotyogta, hogy készül egy csapat a cégtől a Fuji-san-ra és ő is megy. Több sem kellett nekem, megkérdeztem, hogy csatlakozhatok-e, mondták persze. Ebéd után jeleztem, a túrához nem túl sok kedvet mutató kollégának, hogy hallottam megy a csapat, csatlakoznék. Meglepetésemre jelzi, ja, tényleg ő is tud róla. Néztem ki a fejemből, mondom magamban, "vazze, akkor miért nem szóltál, neked is meg nekem is egyszerűbb lenne, nem kell miattam feláldoznod magad, én meg egy nagyobb csapattal mehetek". Tipikusan japán viselkedés: inkább nem szólok, majd csak lesz valahogy. A lényeg azonban, hogy szerencsémre csatlakozhattam egy 13 fős csapathoz, akik az elejétől komolyan gondolták és szuper-precízen kivitelezték az egészet. A levelezgetések után, amiből én semmit sem értettem, 1 héttel a túra előtt tartottak egy megbeszélést. Az egészet két profi túrázó srác, Tsutsumi és Yamada szervezte, akik már több keményebb helyen másztak hegyet. Innentől kezdve, ők voltak a vezetők (ahogy Áron mondaná, ők voltak a Bara-Sahib-ok :)), azt kellett tenni, amit ők mondtak, és mindezt akkor, amikor ők mondták. Erre még később visszatérek, volt egy-két, számomra vicces pillanat. A megbeszélésre mindenikek kiosztottak három lapot, az egyiken a program, percre pontosan, mikor melyik vonattal és busszal érkezünk a Hegyhez, mikor és milyen pihenőkkel jutunk fel a csúcsra. A második tartalmazta a túra kellékeit két csoportra bontva, a feltétlenül szükségesek és az önkéntesen vállaltak, a harmadik pedig a részletes térkép útvonala volt. Katzumura kollégámtól (akit én csak Kacor királynak szólítok) kaptam hátizsákot, esőálló túracuccot és egy kalapot. Egyedül túrabakancsot és fejen hordható elemlámpát kellett beszereznem. Megadták a bolt címét, az előző hét végén meg is vettem mindkettőt, befektettem egy profi túracipőbe.
Július 16-án reggel 6-kor találkoztunk Fujisawa-ban, onnan 2 óra vonat, majd 9 órakor indult a busz Fujinomiya-ból és 1 óra 45 perc alatt vitt fel minket 2400 méterre (borsós 3000Yenért), ahonnan a Fujinomiya útvonalon, délután 2-kor kezdtük a mászást. Mindenki számára a napfelkelte a leglényegesebb, amihez hajnali 4-re célszerű felérni. Két csoport van, van akik estefelé indulnak, éjjel másznak és hajnalra érnek fel, és vannak olyanok, mint a mi csapatunk is, akik a csúcs közelében megpihennek, alszanak egyet és másnap éjjel 2-kor indulnak tovább. Csapatunk két vezére komoly kiképzésben részesített bennünket, bemelegítés, nyújtás, hogyan vegyük a levegőt, mik a magaslati betegség előjeleli, stb., stb. Japán szokás szerint, ebben a csoportban ők voltak a főnökök, a többiek, meg kérdezgetés nélkül teljesítették a megtervezett lépéseket. Útközben az is kiderül, hogy még májusban, valahol a közelben, egy 1000 méter körüli hegyen készültek a túrára. A csapat tagja volt egy olasz srác Umberto, aki éppen az induláskor jeleztem nekem, hogy a közelben látott egy magyar címeres pólóban valakit. Nagyon megörültem és pár lépést gyorsabban tettem az illető felé, ezzel viszont beelőztem Yamada csoportvezetőnket, aki azonnal szólt, hogy ő a vezér, ő megy elől, senki sem előzhet. Mondom neki, nézd a szitu az, hogy én nem akarok főnök lenni, de az ott egy magyarnak tűnő koma, csak megkérdezem tényleg magyar-e. Nehezen ugyan, de engedélyt kaptam 20 méteres körzetelhagyásra :) És képzeljétek, újfent egy amerikaiba botlottam, aki magyar címeres pólóban flangált Japánban. Idős férfi volt, Budapesten járt korábban onnan a póló. Még az indulás előtt vásároltam egy seprűnyélre emlékeztető botot, amit az egyes szinteken 200 Yenért le is pecsételtettem és a csoport minden tagjával aláírattam. Mindezt azzal a szándékkal, hogy ha darabokban is, de hazaviszem és talán az unokáimnak is meg tudom majd mutatni, hogy a papa ezzel járt a Fuji-san tetején. 16-án 5 óra alatt jutottunk fel a 3460 méteren, 9. szinten lévő menedékházba. Nagyon komótosan haladtunk, a két vezérünk felváltva vezette a csapatot a szintek között, 3-an voltak, akik csak nagyon lassan tudtak jönni, de éppen a komótosságnak az eredménye, hogy mindenki feljutott. Két kollégának fájt a feje a magaslat miatt az egyik csajszinak meg a térde kezdett tönkremenni. Egyáltalán nem volt hideg, 2400 méteren még kellemesen meleg, este a menedékháznál 9 fok volt. Az 5 szinttől, ahonnan indultunk, a táj nagyon kopár, kisebb növények a nyári időszakban akadnak, de az volt az érzésem, mintha egy másik bolygón járnék. Jól kivehetően látszódtak az egyes lávafolyások, kisebb kavicsoktól autóméretű salaktömbökig mindenféle kövezet megtalálható, némelyik vörös, de többnyire fekete. A menedékházhoz du. 5 óra körül érkeztünk és addigra majdnem teljesen kitisztult az idő, a hegy csúcsát is jól lehetett látni. Esőre számítottunk, de szerencsénkre csak picit volt borult az idő. Este 6-kor vacsorát kaptunk, amire én egyáltalán nem számítottam, sőt a többiek jelezték, hogy hajnalban a reggeli meleg teával is benne foglaltatik a 7000Yenes menedékházi árban. Este még egy picit beszélgettünk, gyönyörű volt a kilátás fényképeztünk és 8-kor villanyoltás volt a házban. Vastag dunyha szintén járt, szerintem semmi panaszunk nem lehetett 3460 méter magasban, két vezérünk precízen megszervezte a túrát. A menedékház tele volt és hajnal 2-kor mindenki kelt, majd indultunk a csúcsra. Kint 4 fok volt, és az éjszakai mászók egész sora, a fejen hordható elemlámpásoknak köszönhetően kígyószerűen látszódott a völgy és a csúcs felé is. A reggeli miatt szerintem picit későn indultunk és kb. 1 óra kellett még csúcsig, éppen, hogy elértük a napfelkeltét. Elképesztő látvány volt, ahogyan pillanatról-pillanatra változtak a színek és a felhő-formák. A csúcson a szél miatt jóval hidegebb volt, de a látvány mindezt teljesen eltompította. A közvetlen napfelkelte viszonylag rövidebb ideig tart, az azt megelőző folyamatos átmenetet is látni kell. És látni kell, leírni nem lehet.
A napfelkelte miatt a kráter belsejét csak később szemléltük meg, érdekes alakzat, a naptól védett helyeken hóval borítva, de nem nagy szám. Elücsörögtünk reggel 8-ig a csúcson, fényképezgettünk, a kis szentélyben az utolsó pecsétet is megszereztem a botomra, majd a Gotemba útvonalon indultunk lefelé. Ez sokkal hosszabb 11 km, míg a felfelé utunk, csupán 4,5 km. Vezéreinket dicséri a választás, mert ez az útvonal sokkal könnyebb lefelé. A hosszúsága és egyhangú holdbéli salakmezeje miatt sokkal kevesebben jönnek felfelé, nem volt torlódás, szemben az előző nappal, amikor sokszor kellett várakozni a szűk szakaszoknál ha két, ellentétes irányban haladó csoport találkozott. Kb. 3,5 óra alatt le lehet jönni a hegyről ezen az útvonalon, de Ishida kolléganőnknek annyira fájt a lába, hogy ez nekünk közel 6 órába tellett. Minden megállóhelyen pihentünk, 3000 méter körüli magasságban készült a kép a hegyi emberrel, aki eredetileg az északi Hokkaido szigetről, Sapporo mellől származik és 3 hónapot tölt nyáron a Fuji-n a menedékház üzemeltetésével. A kis házak ellátását lánctalpasokkal oldják meg, fent a csúcson is kapható minden, az árak egyenes arányban nőnek a magassággal. A kolléganőnk lába a legvégén teljesen kikészült, a végén vittük őt a hátunkon, én magam a nyakamba is vettem egy darabig, de végül leszenvedte magát. Izomláz és térdfájás elkerülése gyanánt előre felfegyverkeztem gyulladáscsökkentővel, de nem volt rá szükségem. Odaadtam neki egyet, amit el is vett, de nem használt el, mert saját orvossága is volt. Ezt az intermezzot csak azért mesélem el, mert jellemző japán viselkedésforma, hogy nem mondanak nemet. Inkább elveszi, szívélyesen megköszöni, nem mond nemet, de végül nem használja. Nem voltam szívbajos, mikor láttam, hogy a saját bogyóját szedegeti visszakértem, aztán italozás közben a vacsoránál mondtam is neki, hogy nekem nyugodtan mondhat nemet, teljesen OK, ha a saját gyógyszerében bízik. Vissza is kaptam a Flector-omat! Jó lesz, ha fáj valamim. A kirándulás bokáig érő salaktengerben végződött, szabályosan le lehet futni a hegyről, annyira mély a talaj, hogy megfogja az embert, talán nincs is még egy ekkora puha salakmező a Földön. A lejövetel szakaszain futókkal is találkoztunk, olyanokkal, akik felfele futottak. Volt egy nagyon kemény japán csávó ő is felfele futott, semmi nem volt nála, még vizet sem vitt magával. A nagy meglepetés akkor ért, amikor 1 óra múlva, lefele menet elfutott mellettünk. Állítólag futóversenyt is rendeznek a hegyen arra edzettek többen.
Visszaérve kereken 30 fokkal volt melegebb mint a csúcson, de még ennél is melegebb, pontosan 42 fokosak voltak azok a medencénk, amiben a végül megfürdőztünk Gotemba-ban. Erről és a vacsoráról, amivel az egész akció zárult a következő bejegyzésben írok, csupán egy képet mellékelek a záróakkordról, rajta az egyik főnökről és a fájós lábú csajsziról. Kb. éjjel 1/2 1-re értem vissza Fujisawa-ba... És a képek

Üdv. nektek, hiányoztok, de már csak alig 3 hét és megyek haza

2010. július 3., szombat

Sziasztok!

Sok a meló mostanában, kevés időm van írni, picit elmaradtam, de ma elmesélem, hogy voltam Hiratsukában az ottani Tanbata fesztiválon. A Tanabata fesztiválnak kb. 2000 éves legendája van Japánban. Az ünnep július 7-re esik és a lényege, hogy az Altaira (Pásztorfiú) és a Vega (Szövőlány) nevű csillag, mint két szerelmes, az év ezen napján találkozik a Tejúton. Ilyenkor a tiszta nyári égbolton a Tejút csillagai teljes szépségükben ragyognak, de sajnos ma esett az eső ezt látni nem lehetett. Japán több városában is tartanak Tanabata fesztivált, a hiratsukai, ami tőlem vonattal 20 perc az egyik legnagyobb, rengetegen jönnek Tokióból is. Családok, párocskák, barátok jönnek százezrével és eltöltenek pár órát Hiratsukában, amit az ünnepre, erős bambuszszárakra rögzített, többnyire giccses motívumokkal díszítenek fel. Aki akar, és többnyire mindenki akar, kíván valamit, majd a kívánságát egy papírcsíkra (papírcsík 100Yenért vásárolható) vésve, feltűzi azt egy erre a célra felállított állványra. Szerelmes párok együtt kívánnak, de a gyerekek is feljegyeztetik óhajaikat a szüleikkel. Suginishi mesélte, hogy ő kiskorában a japán Superman akart lenni, de így volt ezzel minden kis srác. Később jött a mozdonyvezető-, majd tanár szeretnék lenni kívánság. Most együtt voltunk, nem tudom mit kívánt, nem kérdeztem, gondolom azt nem szokás elárulni.
Általános, hogy a Tanabata fesztiválra az emberek, többnyire a lányok és a hölgyek, de részben a férfiak is, kimonót vesznek fel. Azt is megtudtam, hogy ez az egyszerűbb fajta kimonó, az igazi kimonó csak esküvőre, vagy egy nagyon különleges alkalomra jár, talán egyszer vagy kétszer az életben. A fesztivál maga olyan mint egy nagy zsibvásár, kisebb sörsátrakkal és még kisebb, általában "egy asztal 4 szék jellegű", rendkívül ideiglenes, utcai vendéglátókkal, akik ebből akarnak egy kis plusz jövedelmet összehozni. Kb. hasonlóan, mint a magyar Forma1 során némely mogyoródi honfitársunk. Néha-néha van egy felvonulás, de a lényeg, hogy a nép hömpölyög és teszi ezt reggel 10-től másnap hajnalig, mindezt 3 napon keresztül. Vásárolgatnak ezt-azt, páran berúgnak, az ideiglenes vagy normál éttermekben kajolnak egyet és pár óra után hazamennek. Van aki délelőtt jön, van aki délután és sok fiatal kizárólag este érkezik majd éjszaka "hömpölyög". Kb. két órát voltunk ott a második órában esett az eső, de semmivel sem lettek kevesebben, sőt a sok esernyő miatt alig lehetett hömpölyögni. "Sörsátraztunk" egyet Suginishi-vel, akinek ez volt az első ilyen kajoldás élménye. Ő eddig csak rendes étteremben kajált, amin picit meglepődtem, de mondtam neki jobb későn, mint soha. A sátras kaján kívül láttam egy helyet, ahol palacsintaszerű lepényeket sütöttek, gondoltam ezt nem hagyhatom ki. Csak nagyon picit hasonlított a mi palacsintánkhoz, inkább lepény volt, de legnagyobb megdöbbenésemre moszatot adtak hozzá. Képzeljétek, moszatot :-).
Azt nem mondom, hogy ez volt életem legjobb lepénye, de nem volt rossz. Álljon itt a moszatos lepény és a falatozás. A többi kép meg itt a képtárban. Két helyen szívélyesen segítettem képet készíteni, akikkel aztán jómagam is készíthettem képeket. Böngésszétek, ha van kedvetek.

Üdv Néktek, Sziasztok
Csók a kis családomnak, akik most Szilvásváradon üdülnek
Boti